25 Nisan 2012 Çarşamba

NöroDigital Pazarlama



Dijital pazarlama yani diğer adı ile online pazarlamanın çokça konuşulduğu bu günlerde geleceğe bakan bir perspektif ile düşündüğüm bir konudur Nörodigital pazarlama. Hala insanların bilinçaltına bir şekilde etki ederek pazarlama yapmanın ve satın alma kararlarının etkilemenin etik olup olmadığı tartışılırken hipnotize etkisi kanıtlanmış bilgisayar ve internet üzerinden yapılan pazarlamanın da etkisi tartışılıyor. Benim burada daha da ileri giderek sizleri düşünmeye itmek istediğim konu gelecekte Matrix gibi ya da Black Mirror gibi film ve dizilerde gösterilen insanların vücuduna soketler ya da çipler yardımı iletilecek reklamlar ve pazarlama faaliyetleri.

Google’ın şimdilik prototip olarak duyurduğu akıllı gözlük bundan 10 yıl önce hayalken artık kimse böyle bir icat yapılmasına şaşırmıyor ve aksine daha iyi nasıl olabilirin hayallerini kuruyor.  Düşünün ki Google bu gözlüğü piyasaya sürdükten sonra gözlük ekranlarına Google adwords reklamları da alarak sizi baktığınız bir cisim ile ilgili reklama maruz tutsun. Aynı şeyi daha ileri seviyede düşünmek gerekirse insan vücuduna yerleştirilerek tüm ihtiyaçlarında yardımcı olacak bir akıllı mikro çip reklamların rüyalara kadar girmesine neden olabilir mi?

Şimdi bana” hadi canım!” diyen birçok kişi olduğunu duyar gibiyim. Ancak kim bundan 5 yıl önce “Facebook’ta size reklam gösterilecek ve sizlerde bu reklamlara istemeseniz bile maruz kalacaksınız” denilse Facebook hesabı açmayı kabul ederdi? Kim marka sayfalarını beğenerek markaların reklamlarını görmeyi, kampanyalarından haberdar olmayı isterdi? Yani bu bir alışkanlık ve kabullenme süreci olduğu için gelecekte yapılması oldukça muhtemel nörodigital reklamlar ve hatta nörodigital pazarlama, dijital pazarlamanın yerini alacaktır.



Bu da benim tarihe bir notum olsun!

2 yorum:

  1. Boyle bir film vardi ve izledikce sinirim bozulmustu. Adamlarin kafasindaki reklam goruntusu ta ki o urunu alana kadar durmuyirdu, bu pek etik olmasa gerek:) filmin adini animsayamadim özür dilerim,sevgiler @alewkeskin

    YanıtlaSil
  2. Sanırım film black mirror. 3bölümden oluşan bir mini diziydi. :)

    YanıtlaSil